Möbeltapetsering


Vi stoppar om och/eller klär om stolar, allt efter egen ambition!

Veckodagar
Vissa materialkostnader ingår, andra tillkommer! Minst 5, max 8 deltagare. 10-12 ggr (22,5 till 27 tim).

Maila Ingrid för nästa kursstart.


Veckslutskurser
Minst 5, max 8 deltagare. Vissa materialkostnader ingår, andra tillkommer! 10 timmar. 9.30 - 15.30 lördag & söndag:

Maila Ingrid för nästa kursstart.


Sommarkurser
Minst 5, max 8 deltagare. 5 dagar, varje dag 09.00-16.00. Material ingår ej i avgiften.

Maila Ingrid för nästa kursstart.


Laga stolen


Trasiga eller vingliga stolar blir stabila och träet fint ytbehandlat.

Veckslutskurser
Minst 5, max 7 deltagare. Vissa materialkostnader ingår, andra tillkommer! 10 timmar.


Maila Ingrid för nästa kursstart.

 


KURS I MÖBELTAPETSERING


Kurstillfällen
Grupperna består av 5 - 8 deltagare. Består gruppen av 5 eller 6 deltagare löper kursen över 10 kurstillfällen. Består gruppen av 7 eller 8 deltagare utökas kursen till 12 ggr; detta för att kompensera för ev längre väntetid på handledning då det är flera deltagare. Kurserna startar så snart tillräckligt många anmält sig. Inför kursstarten samlas vi helt kort i verkstaden för att gå igenom planerade arbetsprojekt och individuella önskemål, och för att stämma av vad som ev behövs beställas till kursen.

Vi tar en kort fikapaus under arbetspasset. Kaffe och the ingår. Ev tilltugg, om sådant önskas, organiseras av kursdeltagarna själva.


Metoder
Kursdeltagarna arbetar individuellt, alltefter egna ambitioner och förutsättningar, med egna objekt. Vi går igenom de olika momenten steg för steg och bygger upp sitsar på traditionellt sätt med kroll och tagel. För den som väljer att inte göra allt från grunden, finns möjlighet att göra enklare stoppningar med annat material, som t ex skumgummi och vadd. Den som endast vill ägna sig åt att sätta nytt tyg på stolarna kan göra det.

Vi arbetar med egna handverktyg (magnethammare, tapetserartång mm) som kan köpas på kursen. Ett 'startkit' innehållande magnethammare, tång, bandspännare, olika nålar och verktyg att ta bort nubb och häftor med, kan köpas för ca 1000 kr. Med dessa verktyg har du sedan det mesta som behövs för att arbeta med all slags möbeltapetsering.


Arbetsobjekt
Kursdeltagarna arbetar med egna projekt. Den som vill lära sig att bygga upp en stoppning från grunden, rekommenderas att börja med en udda, fyrkantig stolsits. Har man inte något lämpligt objekt att börja med, finns möjlighet att köpa en ram att göra en stoppning på. Ramen kan sedan förses med ben och blir en trevlig fotpall. Det finns också möjlighet att köpa stommen till en 'puff' och göra stoppningen på locket.

Fåtöljer är inga nybörjarobjekt. Det skulle ta alltför mycket lärartid i anspråk och skulle därmed inte vara 'juste' mot övriga deltagare som får vänta oskäligt länge på handledning. Deltagare med goda grundkunskaper och som är någorlunda 'självgående' kan arbeta med fåtöljer, men dessa kan då normalt inte stå kvar i verkstaden under veckorna eftersom utrymmena behövs för den dagliga verksamheten.

Välkommen att stifta bekantskap med ett riktigt gammalt hantverk!



----------------------------------

LAGA STOLEN


Vi arbetar med egna objekt och lär oss grunderna för att laga och fräscha upp en stol eller annan mindre möbel med tidsenliga metoder.

Vissa materialkostnader ingår i avgiften, andra tillkommer.

Målgrupp
Kursen lämpar sig för nybörjare.

Antal deltagare
Gruppen består av 5 till 7 deltagare

Lämpligt objekt
Stol som släppt i fogar och behöver limmas, lagas och fräschas upp.

Undervisningsform
Varje deltagare arbetar självständigt med sitt objekt under handledning. Du arbetar med din egen stol och lär dig under arbetets gång relevanta tekniker och tillvägagångssätt.

Material
Du tar själv med den stol du vill arbeta med. Visst erforderligt material ingår i kursavgiften. &Öuml;vrigt material kan köpas/beställas på kursen.





Ingrid Scholander


Tel. 0156-161 63
Mob. 0705-10 12 03

e-mail: ingrid@tapetserarverkstan.org

Tapetserarverkstan i Världens Ände
Östra Långgatan 34
Trosa





© Erik Scholander, 2006.